top of page

Projecten

Watermonsters2024 - Portrait01.jpg

WATERMONSTERS

Met 'Watermonsters 2024'  brengen we samen met burgers en (partner-)organisaties, voor de eerste keer, over heel Vlaanderen waterkwaliteit in beeld.

Inschrijven en meer info? Klik gewoon even door...

DSC00503.jpg

WATERRIJK WATERSCHEI

Samen met Breekijzer en de Universiteit Hasselt overtuigen we de bewoners van de wijk Waterschei in Genk om zoveel mogelijk water uit de riolering en in de bodem of regenwaterput te krijgen. We informeren, sensibiliseren en inspireren burgers om zo samen werk te maken van een aangenamere wijk en een gezonde Stiemerbeek.

IN_BWMSTRv2-12.jpg

WEG VAN WATER

In het kader van Bouwmeester Label 018 buigen we ons over het topic van gezonde stedelijke waterlopen. We zien een rivier in een stad niet als een betonnen kuip maar een complex ecologisch geheel en zoeken naar concrete handvaten om haar ruimtelijk potentieel ten volle te benutten.

PXL_20220323_131543864.jpg

ONZICHTBAAR GRONDWATER

Hoeveel water zit er in de bodem onder onze voeten? Via een wijkbudget in Gent brengen we samen met scholen en buurtorganisaties het grondwater in beeld. Peilbuizen met Iflux-meters worden geïnstalleerd.

Z.jpg

ONTWERPEN  MET WATER

In het kader van de tentoonstelling 'water expedtions' in Z33 Hasselt organiseerde we samen met Breekijzer, AWB, UHasselt en VMM een nocturne. Om een duurzamere omgang met water te realiseren moeten we iedereen betrekken. Deze lezing presenteert manieren waarop ontwerpers de relatie die mensen hebben met water verkennen en herontwerpen. 

podcast.jpg

ALLES WORDT BETER

We mochten mee ons licht laten schijnen in deze agenderende maar optimistische podcast. We worden steeds vaker geconfronteerd met droogte en waterbommen, en dat hebben we voornamelijk aan onszelf te danken. Actie om het tij te keren lijkt ondanks vele adviezen, projecten en beleidsinitiatieven niet te lukken.

reservoir.jpg

RESERVOIR

Water en kunst gaan hier hand in hand. We maken een waterecosysteem met onophoudelijke regen in een oude lasfabriek dat het water van de oude dokken filtert. We ondersteunen het artistiek project van RESERVOIR met onze water(kwaliteits)kennis.

Impressie 01 - Lievekaai.png

SPREKENDE LIEVE

Wat als we de Lieve eens deden spreken?  We bouwen een groen eiland met sensoren en installeren in/op/rond het water verbeeldende installaties die de wijkbewoners informeren over de Lieve. Hoe warm is het water? Staat ze droog of staat het water aan de lippen? Hoeveel vissen zwommen er vandaag al voorbij?

 

283544500_982593872460050_3327461408748548652_n.jpg

DOBBERDAG

Het water is van iedereen! Het water is voor iedereen! We palmen houtdok in voor één dag met een heus gratis festival op het water. De muzikanten, poëten, acteurs,… geven hun act op boodjes. De toeschouwers kunnen met hun kayak van DOKANO van de verschillende acts op het water ontdekken.

DSC_3753.jpg

OVER DE VAART

Met Brug 14 vzw, Circulair2900 en Commons Lab vzw willen we graag samen dobberen over al die goede ideeën en vervolgens de potentie van plekken langs en op het water in kaart brengen. 

Leuven Vaartkom_combined.jpg

LEUVEN VAARTKOM

Samen met een team bestaande uit Tractebel, ADR, Pool is Cool en Onkruid nemen we deel aan een architectuurwedstrijd en verbeelden we wat een ecologische aanpak van open water zwemmen kan betekenen voor de heraanleg van de Leuvense Vaartkom.

Big swim.jpg

BIG SWIM

We organiseerden samen met het Gents Milieufront en vele Gentenaars een sprong voor proper water. Met deze zwempartij pleiten we voor meer zwemmogelijkheden in de (Gentse) waterlopen. Door niet alleen in het water te springen maar ook echt te zwemmen tonen we dat er veel potentieel bestaat.

meten.jpg

ZWEMWATERKWALITEIT

met REAGENT en UGENT volgen we veranderingen van de waterkwaliteit in de Gentse binnenwateren met het oog op de inrichting van zwemzones. Samen met burgers en geïnteresseerden tonen we opportuniteiten.

IMG-20180825-WA0005.jpg

DE ZUIVERENDE MUUR

We maken we het afwaswater van de bar in DOK terug proper via onze groene muur in samenwerking met GreenUp. Het grijs water wordt gepompt en gefilterd en tegelijkertijd helpt het aan de verkoeling tijdens een hittegolf.

7.png

Zalige Zwemdagen

Met de Zalige Zwemdagen willen we een leuke sfeer in en rond het water creëren waar iedereen zich goed voelt. We testen hoe we in 2025 permanente zwemzones kunnen maken binnen de nieuwe regelgeving. 

406347948_847961153999245_8555464054314700225_n.jpg

GROEN SPOOR

Water, biodiversiteit en ontmoeting zijn de drie kernwoorden van het groen spoor. Samen met bewoners maken we een kindvriendelijke route door Sint-Amandsberg. Op vier plaatsen maken we ontmoetingsplekken en krijgen water en biodiversiteit een prominente plek.

VMM-Waterdagen-Herentals-20230325-HR-072.jpg

WATER WORKSHOP

Tijdens de Vlaamse Waterdagen 2023 gingen we met enkele klassen en een jeugdbeweging de waterkwaliteit op en rond De Kleine Nete verkennen. We ontdekken samen het waterleven, de stoffen in het water en laten de jongeren mee ontdekken wat een watermaquette is.

367732088_10160021385260749_3841557478383169672_n.jpg

PIRATENACTIE

Van wie is het Houtdok nu? Van de toekomstige jachthavengebruiker, van de bewoners van de Muide/Dampoort of van de planten en dieren die er constant Leven? 

Tijd voor een debat dus.  Naast een piratenactie geven we ook een lezing in het kader van Gent Cultuurhoofdstad 2030 en wordt er een infomarkt georganiseerd met DVW en de stad Gent.

019.jpg

PUBLICATIE 019

in dit boek kregen we de kans om een toekomstig krantenartikel te schrijven. Een artikel waar we de feestelijke opening van een onderwaterpark in de Gentse Binnenstad vieren.

Door onze droom te beschrijven als iets reëel maken we het plots concreet en tastbaar.

Website Roosdaal.jpg

ONTHARD DE KAPELLEWEIDE

Samen met FALLOW realiseren we het onthardingsproject op de kapelleweide in Roosdaal. Waterland staat in voor de waterstrategie en gaat op zoek naar informerende en plezierige waterelementen rond de schoolomgeving.

bottom of page